15/05/2008

Drenthe

Met pa in Denemarken wilden ma en ik ook een paar daagjes weg. We hebben Liverpool en Wenen overwogen maar uiteindelijk is het Assen geworden (bijna hetzelfde...).

Het was de bedoeling dat we met de trein zouden gaan, totdat we erachter kwamen dat we dan Assen niet meer uit zouden komen i.v.m. het (gebrekkige) OV in Drenthe...

Maandagochtend zijn we om een uur of 10 vertrokken en na zo'n 3 uur waren we in Assen (en da's best een grote afstand voor iemand die normaal zelden verder dan de Ring Rotterdam komt...). Ingecheckt in het hotel en daarna naar het Drents Museum voor de Go China!-expositie met terracotta beelden uit Xian (komt mooi uit nu ik dit jaar niet naar China ga) en ook even wezen kijken bij de veenlijken in het museum (o.a. het meisje van Yde, dat een aantal jaar geleden is reconstrueerd).Dinsdag naar Emmen gereden voor een bezoek aan de dierentuin. Schitterend weer, niet té warm. Véél foto's gemaakt.


kroelende prairiehondjes


ons favoriete dier: het stokstaartje ;)


mantelbavianen


pasgeleden zijn er jonge nijlpaardjes geboren (helaas is er inmiddels 1 overleden)

Woensdag eerst voormalig kamp Westerbork bezocht. Op het kampterrein is niet zo heel veel meer te zien maar de expositie is erg aangrijpend. Nog steeds onvoorstelbaar dat zoveel mensen zich hebben kunnen laten misleiden door loze beloften en mooie praatjes ("Daar in Auschwitz zie je je familie weer. Het Rode Kruis is daar, dus je bent er beter af dan hier").


het beroemde kampmonument


102.000 blokjes symboliseren de kampbewoners

Daarna naar het Knipselmuseum in Westerbork, waar werk hangt van opa Root (= mijn vaders opa). Zelf ook nog wat geknipt ;)Vervolgens naar Borger, waar het grootste hunebed van Nederland staat. We waren er al eerder geweest, dus de tentoonstelling hebben we maar links laten liggen.Toen weer op weg naar de Randstad. Wegens de stakingen in het streekvervoer hebben we er iets langer over gedaan dan tijdens de heenweg... Nu hadden we er wel rekening mee gehouden dat we in de spits terecht zouden komen, maar vanaf Utrecht liep het verkeer constant vast. We hebben er zelfs ruim een half uur over gedaan om vanuit Hoogvliet Spijkenisse in te komen!

Uiteindelijk waren we rond 8 uur thuis. Vanwege het warme weer was ik een beetje bezorgd geweest voor de temperatuur in huis i.v.m. de meisjes maar o.a. dankzij de goede zorgen van caviasitter Bep (= mijn tante) mankeerde het hen aan niks ;)

No comments: