19/05/2008

Eggplant convert

Ik hou normaal gesproken niet zo van aubergine. Bitter, klef... gewoon niet erg lekker. Groot was dan ook mijn verbazing toen pasgeleden bij Bazar in een héél lekkere dip bij het voorgerecht aubergine bleek te zitten!

Uit de menukaart maakte ik op dat het om Zaalouk ging (wat trouwens officieel een Marokaanse salade ipv dip schijnt te zijn). Beetje gesurft naar recepten, beetje aangepast naar mijn eigen smaak en dit is het geworden:

1 aubergine in blokjes
3 tl knoflookpasta
2 blikjes tomatenblokjes, uitgelekt
2 el witte wijnazijn
1 tl komijnpoeder
1 tl suiker
olijfolie
chilipoeder naar smaak
peterselie (uit een potje)
zout


Kook de aubergine in ruim water met wat zout in ong. 30 min. goed gaar en zacht. Afgieten en met een vork een beetje prakken.
Fruit ondertussen de knoflook in een flinke scheut olijfolie en voeg de tomaat toe. Zo'n 15 minuten laten stoven zonder deksel op de pan zodat de tomaat stukkookt en het vocht inkookt. Voeg azijn, komijn, chilipoeder, peterselie en aubergine toe, meng goed door elkaar, en voeg een beetje zout en suiker naar smaak toe.
Zowel warm als koud lekker met pitabrood en evt. hummus.







I don´t really care for eggplant. Too bitter, too soggy... all in all not very nice. You can imagine my surprise when I tatsted this amazing dip at Bazar recently and found out that it contained eggplant!

What I gathered from the menu was that it was called Zaalouk (which, officially, is a Moroccan eggplant SALAD and not a dip). I did some surfing, printed out a recipe, adapted it to my own taste (i.e. added some sugar to balance out the vinegar) and went a-cookin´!

1 eggplant, cut in cubes
3 tsp garlic paste
2 cans of tomatoes, drained
2 tbsp white wine vinegar
1 tsp cumin powder
1 tsp sugar
olive oil
chili powder
parsley (dried is fine)
salt

Boil the eggplant cubes in plenty of salted water for approx. 30 min. so they are nice and soft. Drain and mash with a fork.
Meanwhile, sauté the garlic in some olive oil and add the tomatoes. Simmer for about 15 min. without a lid until most of the moisture has evaporated and the tomatoes have broken down. Add vinegar, cumin, chili powder, parsley and eggplant, mix and season to taste with some salt and sugar.
Serve hot or cold with some pita bread for dipping and some hummus. YUM!

No comments: